Bilogorska biciklistička staza

Na samo desetak kilometara od središta Pitomače možete uživati u vožnji po cestama bez prometne gužve, u miru i tišini bilogorskih šuma.

Bicikl je staro i lako dostupno prijevozno sredstvo. Upotreba bicikla je nemjerljiv doprinos očuvanju prirodnog okoliša i poboljšanju i unaprjeđenju zdravlja. Evo što je o vožnji na biciklu davne 1904. godine zapisao dr.Fran S.Gundrum Oriovčanin: „Poslije vožnje čovjek se osjeća veselijim, zdravijim, sposobnijim za rad, a um ostaje čist i bistar. Čim bude više štovatelja tog športa, bit će zdravijih i jačih ljudi, koji će imati zdravi i jaki pomladak, na kojemu svijet ostaje“.

Staza je dugačka 14 kilometara. Prilaz stazi i povratak do Pitomače pribrajaju dodatnih dvadesetak kilometara. Cijelom dužinom vozi se po dobro održavanoj makadamskoj cesti s postavljenim oznakama. Polazak iz Sedlarice je nešto teži zbog jačeg uspona na početku. Vožnja stazom je zahtjevnija od vožnje ravnicom pa preporučamo upotrebu bicikala koji imaju mogućnost prijenosa brzina (brdski i kros bicikli i sl.). Neka vas neimanje ovakvih bicikala ne spriječi u vožnji jer zahtjevnije dijelove staze možete propješačiti.


Drava route

Biciklistička staza koja se proteže od ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada te uz Dravu do Pitomače. Staza je duga 84 kilometra, obilježena, lagana je za orijentaciju i vožnju, a idealna je za obiteljski turizam i rekreaciju. Staza izbjegava duge dionice kroz isti krajolik i ne prolazi samo glavnom ulicom naselja, nego skreće u polja i šume (ponekad i neasfaltiranim putevima) i zalazi u skrivene zaseoke gdje se gospodarski život odvija u malim otvorenim dvorištima, tako reći pred očima prolazeći. Staza prolazi prekrasnim krajolicima, dodiruje jezero „Šodericu“, vodi kroz svjetski poznate Hlebine, kroz bogata lovišta, a na nekim mjestima i pored rijeke Drave. Ravničarska biciklistička staza se na mnogo mjesta može kombinirati sa šumovitim brežuljcima i vinogorjem koji se protežu podno Bilogore, paralelno uz dolinu Drave, što ovaj biciklistički ugođaj čini još zanimljivijim. Na pitomačko područje dolazi iz Podravskih Sesvete pa se nastavlja ulicom Tina Ujevića, zatim dijelom ulice M.P.Miškine (Lenišća), uz šumu Banov brod, zaseok Šašnato polje i završava kod križničkog mosta. Nastavak staze planiran je po osiguranju financijskih sredstava za izgradnju dijela staze.


Projekt Drava4Enjoy, punog naziva „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom), sufinanciran je EU sredstvima iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Kao jedna od glavnih aktivnosti projekta posebno se ističe rekonstrukcija dvorca (kurije) Janković u selu Kapela Dvor koji je bio zapušten i u ruševnom stanju. Dvorac je obnovljen u svrhu Turističko-edukacijskog centra, a u sklopu dvorca nalazi se turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru bit će središnja točka biciklističkih ruta koje su kroz projekt označene, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac, u ukupnoj duljini od gotovo 70 km. Osim informacija dostupnih u turističko-edukacijskom centru, zaljubljenici u biciklizam moći će koristiti trojezične (HR-ENG-HU) turističke karte i vodiče, koji su dostupni za GPS uređaje i pametne telefone (smartphone). Cikloturistički vodiči osposobljeni kroz organiziranu edukaciju i trening program pružati će zainteresiranim posjetiteljima stručnu uslugu prema zahtjevu.

Sve informacije nalaze se na web stranici projekta.

(Izvor: www.drava4enjoy.com)


 EuroVelo ruta

EuroVelo ruta br. 13 duga je više od 7 000 km, prat i umjetnu granicu kojom je Europa bila podijeljena nakon II. Svjetskog rata, a proteže se od Barentsovog mora na sjeveru do Crnog mora na jugu. Do kraja 2014. godine ruta će biti dovršena i ponuđena na korištenje ciklo-turistima iz cijelog svijeta.

Ruta prolazi  i područjem općine Pitomača pa će svi kulturni i turistički sadržaji naše općine biti predstavljeni na zajedničkoj internetskoj stranici i ostalim promotivnim materijalima EuroVelo ruta. Michael Cramer, član Europskog parlamenta i utemeljitelj Rute Željezne zavjese obišao je područje uz Dravu u Hrvatskoj i Mađarskoj u ljeto 2012. godine, kada je posjetio i Križnicu te se uvjerio u vrijednosti i ljepotu dravskog krajolika u našoj zemlji.

EuroVelo je mreža 14 biciklističkih ruta koje spajaju sve europske zemlje, a koriste ju cikloturisti, kao i ljudi koji svakodnevno koriste bicikl kao prijevozno sredstvo.

U zemljama s razvijenom biciklističkom infrastrukturom EuroVelo rutama se putuje biciklističkim stazama koje su udaljene od prometnica za motorna vozila, čime se drastično povećava sigurnost i udobnost vožnje. U državama u kojima biciklistička infrastruktura nije toliko razvijena, EuroVelo uglavnom obuhvaća manje prometne ceste i alternativne pravce, to jest putove kroz prirodu.

Smatramo da su i rute koje se nalaze na manje prometnim cestama za početak dobro rješenje, budući da potiču razvoj cikloturizma te na taj način ukazuju na potrebu izgradnje prikladne i sigurne biciklističke infrastrukture. Hrvatska nudi brojne mogućnosti za bicikliste tijekom gotovo čitave godine. S obzirom na reljef, smještaj i klimu biciklirati se može uz doline rijeka, blaga brda i uz predivnu jadransku obalu. Biciklom je moguće još neposrednije upoznati burna i uzbudljivu povijest Hrvatske te njezino kulturno blago, zajedno s bogatom i raznolikom gastronomijom.

Kroz Hrvatsku prolaze četiri EuroVelo rute:

EuroVelo 6 – Atlantik – Crno more

EuroVelo 8 – Mediteranska ruta

EuroVelo 9 – Baltik – Jadran

EuroVelo 13 – Ruta Željezne zavjese


Više o projektu na:   www.ict13.eu

                              


 

Tko je online

Imamo 12 gostiju i nema članova online